top of page
aesthetic-surgery-co2-laser-resurfacing-2022-03-08-01-36-19-utc.jpg

CO2 Laser

Een kooldioxidelaser (CO2-laser) laat de huid weer opfleuren met gerichte lichtstralen. Als eerste laser ontworpen voor huidvernieuwing, is het sinds de jaren 80 populair voor de verjonging van de ouder wordende en beschadigde huid.

Dus hoe werkt een CO2-laser? Elektriciteit loopt door een met gas gevulde buis om een ​​specifieke golflengte van licht te produceren. Het licht wordt uitgestraald in korte, geconcentreerde stralen, die zich richten op watermoleculen en huidcellen verdampen. De laser verwijdert oppervlaktecellen van de opperhuid en maakt plaats voor een frisse, heldere nieuwe huid.

Tegelijkertijd dringt het door in de diepere dermislaag van de huid om de aanmaak van nieuw collageen te stimuleren, wat de huid na verloop van tijd verstevigt en glad maakt.

CO2-laserbehandelingen kunnen fijne lijntjes en rimpels aanpakken; verkleuring (inclusief zonneschade en ouderdomsvlekken); acne littekens; striae; en ongelijkmatige huidtextuur op het gezicht, de hals en de borst.

Het kan ook goedaardige huidgroei zoals wratten en moedervlekken behandelen, evenals sommige huidkankers.

De huidaandoening rhinophyma, die de huiddikte op de neus vergroot, reageert ook goed op CO2-laserbehandeling.

CO2-laserresurfacing-procedures kunnen het volledige gezicht behandelen of werken als een vlekbehandeling voor geïsoleerde problemen zoals rimpels of littekens.

Pro's & Cons

Pluspunten​​

  • Uitgevonden in 1964, hebben CO2-lasers een lange geschiedenis van gebruik en voldoende bewijs om hun effectiviteit en veiligheid te bevestigen bij lichte tot lichtere huidtinten.

  • Artsen kunnen CO2-laserbehandelingen voor huidvernieuwing aanpassen aan uw huidtype en zorgen. Er zijn verschillende CO2-lasers op de markt en uw leverancier zal het apparaat, de behandelingsintensiteit en het aantal sessies aanbevelen dat voor u geschikt is.

  • Laser resurfacing pakt een breed scala aan problemen aan die verder gaan dan alleen veroudering en beschadigde huid. Wanneer het wordt uitgevoerd door een ervaren zorgverlener, zal een goede kandidaat een gladdere, helderdere huid zien zodra ze zijn genezen.


Nadelen​​

  • CO2-lasers kunnen, net als de meeste resurfacing-lasers, riskant zijn voor mensen met een gemiddelde tot diepe huidskleur, omdat de lichtstraal op pigment is gericht. Een zachte behandeling is misschien mogelijk, maar raadpleeg een arts die ervaring heeft met het behandelen van olijfkleurige, bruine en diepe huidtinten om er zeker van te zijn dat dit de juiste behandelingskeuze is.

  • Deze lasers kunnen intens zijn. Op hun meest agressieve (volledig ablatief, waarbij alle huid van het te behandelen gebied is verwijderd), heeft u mogelijk algemene anesthesie nodig om de pijn en wekenlange downtime te verminderen terwijl u geneest.

  • De hersteltijd is lang. "Normaal gesproken is roodheid de eerste 10 dagen het meest intens". "Het duurt echter weken voordat de huid vervaagt van felrood via roze tinten en dan weer terug naar natuurlijke huidpigmentatie."

  • Laserbehandelingen zijn niet de beste optie voor het behandelen van matige tot ernstige huidlaxiteit (behalve een lichte versteviging). Als een slappe of losse huid uw grootste zorg is, kunt u beter een chirurgische facelift of neklift nastreven, die beide overtollige huid daadwerkelijk verwijderen. Als u toegewijd bent aan een niet-chirurgische optie, overweeg dan radiofrequentie- of ultrasone energiebehandelingen die zich richten op het hermodelleren van de huid onder het oppervlak.

Wie is een goede kandidaat voor CO2 laser?

Voor volledig ablatieve behandelingen heeft de ideale kandidaat een redelijk tot lichte huidskleur en een gerimpelde, door de zon beschadigde of met littekens bedekte huid. (Mensen die alleen fijne lijntjes of milde verkleuring hebben, hebben niet zo'n intense laser nodig als de CO2.)

Fractionele CO2-laserbehandelingen, die slechts een fractie van het huidoppervlak verwijderen, kunnen een optie zijn voor mensen met gemiddelde tot diepe huidtinten (Fitzpatrick-huidtypes IV-VI) zonder al te veel risico op pigmentproblemen.

Fractionele behandelingen kunnen milde tot matige tekenen van veroudering en schade behandelen, waaronder fijne lijntjes, ruwe textuur en hyperpigmentatie. Een ervaren zorgverlener kan de intensiteit naar behoefte verhogen of verlagen om een ​​reeks huidtypes en -tinten veilig te behandelen.

NIPBOOKING-tip: Laserbehandelingen zijn het beste gericht op verkleuring op basis van pigment, denk aan zonnevlekken, ouderdomsvlekken en post-inflammatoire hyperpigmentatie. CO2-lasers zullen niet veel doen voor roodheid of rosacea, die ontstaan ​​in het vaatstelsel. Als blozen, rossigheid of zichtbare bloedvaten uw grootste zorgen zijn, praat dan met een arts over IPL of gepulseerde kleurstoflasers voor behandeling.

 

Hoe werkt PRP?

 

CO2 laser resurfacing is een poliklinische procedure. Afspraken duren 30 minuten tot twee uur, afhankelijk van de grootte van het te behandelen gebied en de agressiviteit van de behandeling.

Als u een fractionele CO2-laserbehandeling ondergaat, zal uw arts u eerst verdoven met plaatselijke verdoving en kan hij u ook een oraal kalmerend middel geven om u te helpen ontspannen.

Voor een volledig ablatieve behandeling wordt u waarschijnlijk onder algehele narcose gebracht, zodat u volledig in slaap bent. (Regel een rit naar huis als je verdoofd gaat worden voor de procedure.)

Zodra u verdoofd of bewusteloos bent, begint uw arts het draagbare laserapparaat over het behandelgebied te bewegen terwijl het zijn krachtige lichtstraal uitstraalt. De straal is meestal een vierkant, dus de leverancier verplaatst het apparaat voorzichtig sectie voor sectie, waarbij elk geablateerd vierkant in een rasterachtig patroon wordt uitgelijnd totdat het volledige gebied is behandeld.

U voelt of merkt niets als u onder algehele narcose bent. Als u alleen een verdovende crème of een geïnjecteerde plaatselijke verdoving heeft gekregen, kan het gevoel aanvoelen als een knappende rubberen band.

Nadat uw arts de laserstraal op het volledige behandelingsgebied heeft aangebracht, bedekken ze uw huid met een dikke zalf en verband.

Hoe lang duurt het herstel van CO2-laser?


Sociale downtime (wanneer u het huis niet wilt verlaten) kan enkele dagen duren voor fractionele behandelingen tot meer dan twee weken voor volledig ablatieve behandelingen.

Tijdens die hersteltijd zal uw huid gezwollen zijn en korsten of korstvorming ontwikkelen. Je zult eerst merken dat je huid beschadigd is, wat kan gaan jeuken en pijnlijk kan zijn. U kunt ook een kleine bloeding krijgen, vooral na een meer ablatieve behandeling.

Vrij verkrijgbare pijnstillers kunnen extra verlichting bieden, en artsen kunnen sterkere pijnstillers voorschrijven voor agressieve, volledig ablatieve behandelingen.

Zwelling kan worden behandeld met voorgeschreven steroïden en ijspakken, en u kunt uw hoofd tijdens het slapen ook hoog houden.

Volg de precieze instructies van uw arts voor het voorzichtig reinigen en hydrateren van het behandelde gebied. Ze kunnen u specifieke huidverzorgingsproducten van medische kwaliteit aanbevelen of zelfs verstrekken.

Het is belangrijk om uw huid tijdens het genezingsproces beschermd en vochtig te houden - aanvankelijk met zalven en dikke crèmes, daarna met lichtere crèmes en serums. Dit stimuleert een gezonde celvernieuwing en voorkomt de vorming van korsten.

 

Hoe lang is het resultaat zichtbaar? 

Hoe snel u resultaten zult zien, hangt af van de intensiteit van uw behandeling en hoe lang de genezing duurt. U zult pas echt resultaten zien nadat uw huid volledig is genezen en eventuele aanhoudende roodheid is verdwenen, wat enkele weken kan zijn voor fractionele behandelingen en een paar maanden voor volledig ablatieve behandelingen.

De resultaten van de oppervlaktehuid zullen duidelijk worden zodra de genezing is voltooid, maar het duurt een paar maanden om de verstevigende effecten van meer collageen te zien, aangezien uw lichaam van nature nieuwe cellen en structurele eiwitten aanmaakt.

Resultaten kunnen jaren aanhouden, maar hun levensduur hangt af van de intensiteit van uw behandeling en hoe goed u daarna voor uw huid zorgt. Om terugkerende schade te voorkomen, moet u een hydraterende, antioxidantrijke huidverzorgingsroutine en sterke zonbeschermingsgewoonten instellen met zonnebrandcrème met hoge SPF.

Dat gezegd hebbende, je huid zal met de rest van jou blijven verouderen.

U kunt helpen uw resultaten te behouden met doorlopende laserbehandelingen of andere huidverjongingsbehandelingen. 

 

Wat zijn de risico's van CO2-laserbehandelingen?


Volledig ablatieve CO2-laserbehandelingen brengen het grootste risico en de meest ernstige bijwerkingen met zich mee, aangezien ze eigenlijk alle oppervlaktelagen van de huid verwijderen. Brandwonden en littekens kunnen het gevolg zijn van een te agressieve of slecht uitgevoerde behandeling.

Het genezingsproces kan ook intens zijn, met weken van zwelling, korstvorming, peeling en roodheid. U moet de instructies van uw arts voor reiniging en hydratatie nauwkeurig volgen om infectie te voorkomen. Veel artsen schrijven antibiotica voor na een CO2-laserbehandeling.

Dezelfde risico's en bijwerkingen gaan gepaard met fractionele CO2-laserbehandelingen, in mindere mate, hoewel mensen met medium tot diepe huidtinten een aanzienlijk risico op verbranding en littekens blijven houden, vanwege de manier waarop laserstralen zich richten op pigment. Nogmaals, doe precies wat uw arts aanbeveelt om een ​​gezonde genezing te garanderen en infectie te voorkomen.

De meest voorkomende risico's van CO2-laserbehandelingen zijn pigmentatiecomplicaties. De laser kan melanine en melanine-producerende cellen wegzappen, waardoor gedepigmenteerde vlekken van hypopigmentatie achterblijven. Maar het kan ook die pigmentproducerende cellen in overdrive sturen, waardoor er plekken met overmatige pigmentatie ontstaan ​​die hyperpigmentatie worden genoemd. Hoe meer melanine in uw huid, hoe groter het risico op pigmentatieproblemen na de behandeling.

Find your Clinic

Dorien

Oke

gemiddelde waardering 4 uit 5
CO2 laser

Zie wel verschil.

bottom of page